ReserveringNieuws00 33 3 22 23 40 30Directe betaling
Mijn rekening

Saint-Valery-sur-Somme

Tijdens uw vakantie in de Baai van Somme moet u absoluut een bezoekje brengen aan Saint-Valery-sur-Somme, op 30 km van de camping. Dit middeleeuwse plaatsje heeft een rijke geschiedenis, en is tevens een charmant vissers- en jachthaven aan de monding van de Somme. Willem de Veroveraar, Napoleon Bonaparte maar ook Jeanne d'Arc; Saint-Valery is nauw verbonden met de grote namen uit de Franse geschiedenis!

Een sfeervol middeleeuws plaatsje, onderdeel van het netwerk "Mooiste Omwegen van Frankrijk"

Als u houdt van middeleeuwse sferen, oude gebouwen, een doolhof van kasseien straatjes en historische anekdotes, moet u absoluut dit charmante middeleeuwse plaatsje vol geschiedenis bezoeken. Het historisch centrum van Saint-Valery bezit een prachtig architectonisch erfgoed: versterkte stadsmuren, torens en poorten, burcht, vakwerkhuizen uit de 15de en 16de eeuw, kerk met twee beuken... En om bij te komen kunt u een heerlijke wandeling maken over de kades langs de Baai van Somme. Dat is nog eens een boeiend uitstapje, en de gelegenheid om een reis door de tijd te maken tijdens uw kampeervakantie!

Camping dans la Somme

Saint-Valery, en de persoonlijkheden die geschiedenis gemaakt hebben!

In het jaar 800 bezocht Karel de Grote de abdij van Saint-Valery, en bouwde hier een scheepswerf. In dezelfde periode ontstond de "voorspelling van saint Valery ", die Hugo de Grote beloofde dat zijn zoon, Hugo Capet, over Frankrijk zou heersen. Deze zoon bracht later de relikwieën terug van de Heilige Valerius (de Gualaric monnik), die verkocht waren nadat Vikingen de abdij geplunderd hadden.
In de 11de eeuw maakte Willem de Veroveraar zich vanuit de haven van Saint-Valèry op voor de verovering van Engeland. Hij won vervolgens de slag bij Hastings, die het verlies van Engeland, en de overwinning van de Normandiërs bezegelde. De heer van Saint-Valery, Bernard II, was tijdens de eerste kruistocht één van de eersten die zich aansloot bij de gelederen van Godfried van Bouillon, om de Heilige Sepulchre en het Heilige Land te bevrijden.
In 1431 was Jeanne d'Arc, gevangene van de Engelsen, kort in Saint-Valery. Zij werd daar enkele uren vastgehouden in de toren van de "Willemspoort" (Porte Guillaume), en vervolgens meegenomen naar Rouen, waar ze levend verbrand werd.
Op 18 juni 1803 kwam Napoléon Bonaparte, toen nog Eerste Consul, naar Saint-Valéry om de kust te bezoeken. In 1810 kwam hij hier weer terug om de werkzaamheden rond het Sommekanaal te volgen. Twintig jaar later liet Victor Hugo zich inspireren door de haven van Saint- Valery voor zijn gedicht "Océanon Nox".
Aan het einde van de 19de eeuw verbleef Eugène Boudin, die de impressionistische stroming geïnspireerd heeft, in Saint-Valéry-sur-Somme. Tijdens deze periode maakte hij zo’n zestig doeken. Edgar Degas verbleef hier ook vaak, om de straten van Saint-Valery en de baai van Somme te schilderen.
Op 20 april 1917, tijdens de Eerste Wereldoorlog, kwam de Prins van Wales, Edward VII de Britse troepen bezoeken die in Saint-Valery gestationeerd waren. In 1949 heeft Generaal de Gaulle tijdens een bezoek veel tijd in de straten van St Valery doorgebracht.

Camping dans la Somme

Een bezoekje waard in Saint-Valery-sur-Somme:

  • Het kasteel, de overblijfselen van de stadsmuren en de Willemstorens van de Hoge Stad (12de eeuw),
  • De parochiekerk Sint-Martinus (13de eeuw), gebouwd met kalksteen in silex ruitenmotief,
  • Herbarium van de stadsmuren, een prachtig plantentuintje vol kleur en geur,
  • De zeeliedenbuurt "Le Courtgain" met zijn charmante kleurrijke vissershuizen,
  • De Zeeliedenkapel en zijn gelofte-offers,
  • Het Picarvie museum: een reconstructie van een Picardisch dorpje uit de 19de eeuw, om de beroepen van weleer te ontdekken.
Camping dans la Somme